Osteosarcoom bij kinderen

Epidemiologie

Het osteosarcoom is een tumor die meestal voorkomt bij adolescenten. 2/3 van de patiënten zijn tussen 10 en 20 jaar oud. Het sarcoom ontwikkelt zich meestal in een lang bot (femur, tibia, kuitbeen, opperarmbeen enz.).

Symptomen

Er bestaan verschillende symptomen. Het osteosarcoom kan een zeer solide botsubstantie produceren (osteocondensante vorm) of het bot verzwakken door infiltratie (osteolytische vorm).

In het eerste geval kan de patiënt verschillende weken doffe pijn voelen voor hij een massa opmerkt. Deze vaststelling is mogelijk met radiologie in een context van onverklaarbare diepgewortelde pijn.

In het tweede geval, als de tumor osteolytisch is, maakt hij het bot broos en kan hij een pathologische fractuur veroorzaken, dit wil zeggen een fractuur na een klein trauma dat een gezond bot nooit zou hebben beschadigd.

Diagnose

Belangrijke elementen voor de behandeling:

  • De bevestiging van de exacte aard van de ziekte door middel van een biopsie.
  • De locatie, die wordt vastgesteld door middel van een lokaal onderzoek zoals een scan of MRI (magnetic resonance imaging)
  • De potentiële verspreiding van de ziekte, waarvoor een onderzoek als een PET-scan, een punctie/biopsie van het beenmerg vereist is.

Andere onderzoeken zijn belangrijk om na te gaan of de patiënt chemotherapie kan ontvangen in de gebruikelijke doses:

  • Elektrocardiogram (ECG)
  • Onderzoek van de nierfunctie

Behandeling

Chemotherapie is doorgaans het eerste behandelingselement, voor de lokale behandeling, en wordt hervat om de verkregen resultaten te consolideren. Met chemotherapie is het mogelijk het tumorvolume te verkleinen voor een chirurgische ingreep. Ze wordt gedurende ongeveer 6 tot 8 maanden toegediend.

De lokale behandeling is chirurgie en heeft tot doel de tumor volledig te verwijderen. Na grote resecties is een prothese of bottransplantatie vereist voor een optimaal herstel van de functies.

Lokale behandelingen hebben zware orthopedische gevolgen. Hierdoor is de tussenkomst van een kinesist vereist voor een zo goed mogelijke recuperatie van de activiteiten in het dagelijks leven.

Contact

Voor bijkomende informatie of vragen kunt u contact opnemen met het secretariaat van de dienst pediatrische hematologie en oncologie op het nummer + 32 2 764 23 50.