Follow-up op lange termijn

De therapeutische voortgang op het gebied van de pediatrische oncologie zorgt ervoor dat kanker bij kinderen en adolescenten kunnen worden genezen, soms zelfs zonder nawerkingen. De ziekte, de zware behandelingen en de moeilijkheden tijdens het traject kunnen later echter complicaties als gevolg hebben. Deze kunnen een directe impact hebben op de gezondheidstoestand, de levenskwaliteit en de maatschappelijke integratie van de patiënt, zelfs nog lang na het einde van de behandelingen. Bijgevolg is het essentieel om de patiënt op lange termijn multidisciplinaire follow-up te bieden.

Opvolgraadplegingen op lange termijn passen binnen een internationaal programma dat bedoeld is om de gezondheidstoestand en levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren met informatie, opsporing en behandeling van potentiële complicaties. Afhankelijk van de situatie kan op termijn eventueel worden overgeschakeld op zorgdiensten voor volwassenen.

De follow-up op lange termijn begint met een eerste raadpleging twee jaar na het einde van de behandelingen. De raadpleging duurt ongeveer één uur en vindt plaats in het dagziekenhuis.

Deze raadpleging is aangepast en gestructureerd op maat van elke patiënt. De patiënt krijgt ook de gelegenheid om eventueel vragen te stellen over de implicaties op lange termijn. Of hij krijgt aanbevelingen op lange termijn (aanvullende onderzoeken, tests enz.).

Bij het beging van de follow-up op lange termijn wordt er ook aan elke patiënt voorgesteld om een afspraak te maken met een psycholoog. Deze ontmoeting vindt plaats voor de medische raadpleging in het dagziekenhuis.

Verder worden er ook afspraken met een kinesitherapeut, diëtist of neuropsycholoog voorgesteld, afgestemd op de aanbevelingen van de arts.

Pediatrische hematologie en oncologie secretariaat

secretariat-hematopedi-saintluc@uclouvain.be
+32 2 764 23 50
+32 2 764 89 64 fax
Verdieping: -3 Route: 490